Navigation Menu+

Witte chocolade cupcakes

Posted on dec 27, 2013 by in Recepten | 1 comment

wittechocoladecupcakes

Voor de kerstdagen ben ik de keuken ingedoken om deze lekkere witte chocolade cupcakes te maken. Ik wilde een keer iets anders maken dan de kant en klare producten uit een pak en ben het internet af gaan zoeken naar een cupcake recept met witte chocolade. Ik heb nooit eerder cupcakes gemaakt op deze manier en omdat ze goed gelukt waren wil ik dit lekkere recept met jullie delen (:

Voorbereiding:

cupcakes1 cupcakes2

Het eerste wat je doet is natuurlijk alle ingrediënten bij elkaar zoeken en de boter en eieren op kamertemperatuur laten worden. Verwarm de oven voor op 185 graden (omdat de mijne die stand niet had heb ik hem op 190 graden gezet). Verder ga je vast beginnen met het smelten van de witte chocolade au bain marie. Doe een laagje water in een pan en zet die op laag vuur. Op de pan plaats je een vuurvaste kom die het water niet raakt. Leg de chocolade in de kom en wacht tot alles helemaal gesmolten is (zonder te roeren).

Het beslag:

cupcakes3 cupcakes4

Je begint met het mixen van de boter, suiker en vanillesuiker tot een crèmige massa op een middelhoge stand. Op de foto rechts zie je tot hoever je moet doormixen, het moet een geheel worden.

cupcakes5 cupcakes6

 

Daarna voeg je één voor één de eieren toe. Wacht tot de massa het ei helemaal heeft opgenomen voordat je het 2e erbij doet. Als de eieren erbij zitten voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Inmiddels is de witte chocolade als het goed is helemaal gesmolten. Haal de pan van het vuur en haal de kom met de chocolade eraf. Pas op, de kom kan heet zijn, dus pak hem op met een theedoek. Mix de gesmolten chocolade geleidelijk door de massa en mix nog even door tot het een mooi luchtig beslag is (de linkerfoto is genomen nadat de eieren waren toegevoegd, dus dit is niet het beslag dat klaar is). Doe het beslag met 2 lepels in de vormpjes (of op een manier die je fijn vindt) en vul ze tot twee derde vol. Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Draai het bakblik na 17/18 minuten om zodat de voorste cupcakes ook een mooie kleur krijgen (niet halverwege want dan zakken ze in). Hou ze daarna goed in de gaten, want bij mij kleurde ze heel snel op het einde. Als ze klaar zijn haal je ze meteen uit het bakblik, zodat de papiertjes niet loslaten. Laat ze goed afkoelen voordat je de topping erop gaat doen. Ik ben helaas vergeten een foto te maken van de afgekoelde cupcakes, maar ze zakten ietsje terug (ik denk door de witte chocolade) waardoor het wel mooie platte cupcakes werden. Ook waren ze goed gaar na die 20 minuten bakken.

De topping:

 

cupcakes7

Voor de frosting smelt je weer witte chocolade au bain marie. Doe dat als eerste, aangezien dat het langste duurt. Klop de roomboter luchtig. Als de roomboter luchtig genoeg is kun je beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker toevoegen tot het een geheel is. Ik mixte eerst op de laagste stand, maar zodra het zwaarder wordt kan je hem hoger zetten. Haal de gesmolten chocolade van het vuur en voeg deze ook beetje bij beetje toe bij de botercrème. Mix door tot het een mooi luchtig geheel is en zet hem nog even in de koelkast totdat de cupcakes helemaal zijn afgekoeld.

Het decoreren:

Voor de decoratie heb ik de frosting met een gladde spuit op de cupcakes gespoten. Ik had alleen niet genoeg frosting voor alle 12 de cupcakes, dus de volgende keer zou ik van alle ingrediënten iets meer nemen. Voor de ijskristal heb ik uit witte marsepein cirkels uitgestoken en daar een afdruk ingezet met een ijskristaluitsteker. Die heb ik zilver geschilderd door een beetje rainbow dust (the silk range, dus eetbaar) te vermengen met druppels citroensap en dat op te brengen met een kwastje. Daarna heb ik de cirkels op de frosting gelegd en de cupcakes nog in leuke randjes gezet (had ik nog van het tijdschrift taarten decoreren, de kersteditie van vorig jaar).
                                                          En dit is het resultaat!

cupcakes8

 

 

Bron cupcakerecept: http://mjamtaart.com/recepten/lekker-anders/witte-chocolade-cupcakes/

1 Comment

  1. Wat een heerlijk recept echt een aanrader deze cupcakes. Smullen, complimenten voor lotsofcake.com !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: